Psychische zorg begint bij verbinding

Rondom het thema mentale gezondheid verschenen onlangs diverse artikelen in de krant. ‘Meiden in nood’ kopte het BD van 27 september. Perfectionisme en prikkels van buitenaf leiden bij veel meisjes tot ongezonde stress, eetstoornissen of depressies. Een dag eerder nog (BD 26 september) las ik, dat het maar niet lukt om de lange wachtlijsten in de GGZ weg te werken.

Speelt hier een probleem, dat momenteel in ernst toeneemt of kunnen we deze trend in een ander perspectief plaatsen? Graag belicht ik de huidige toename van hulpvragen vanuit een ander hoek.

 

We leven in een maatschappij, waarin steeds meer mogelijk is. Het tempo ligt hoog en iedereen lijkt vooral bezig met zichzelf en het streven naar perfectie. We willen alles hebben, kunnen, doen en mogen. Carrière maken, een gezin, mooie vakanties én gelukkig zijn.

Maar wat nu, wanneer je in je leven tegenslag, ziekte, verlies of pijn ervaart? En daardoor angstig of somber raakt? In een wereld waarin geluk en succes de norm is, lijkt geen plaats voor psychisch lijden. We hebben er alles voor over om het te voorkomen. Nare gevoelens en gedachten proberen we te vermijden dan wel te bestrijden.

 

Vluchten in middelen kan een tijdelijke oplossing zijn om ellende even niet te hoeven voelen. Anderen starten hun zoektocht binnen de Geestelijke Gezondheidzorg in de hoop van hun klachten af te komen. Vanuit de overtuiging dat er iets mis is, zoeken ze hulp.

De gevolgen zijn bekend: lange wachtlijsten bij hulpverleners. Mensen wachten maandenlang op hulp en raken meer en meer de grip op hun leven kwijt. Ze lopen nog meer vast in een verslaving, eetstoornis of depressie. Eenmaal aan de beurt bevestigt de therapeutische setting vaak dat je als patiënt niet goed genoeg bent. Er is iets mis met jou. Behandeling heeft als doel aanpassing aan wat wenselijk is.

 

Roze revolutie

Gelukkig is er inmiddels een roze revolutie aan de gang binnen het werkveld van hulpverleners. Er is steeds meer oog voor andere manieren van ondersteuning. Wanneer we erkennen dat nare gevoelens, gedachten en omstandigheden in het basispakket van het leven zitten, dan is het belangrijk daar mee te leren omgaan.

Verbinding is daarbij naar mijn mening cruciaal. Als coach zet ik naast mijn professionele achtergrond mijn eigen levenservaring in. Juist de inzet van die ervaring zorgt voor verbinding. Het kan schaamte en taboe doorbreken. De cliënt voelt zich minder alleen en ‘anders’. Het delen van ervaring geeft een client bovendien herkenning, erkenning en vertrouwen. Als coach kan ik perspectief bieden en hoop op betere tijden.  

Binnen het contact leer ik de ander opnieuw verbinding met zijn of haar gevoel te maken. Je goed voelen is niet het doel van onze gesprekken. Wel het goed leren voelen. Nare gevoelens zijn als een telefoon, die blijft rinkelen tot je opneemt. Ze willen dat er naar ze geluisterd wordt. Je hoeft er niet vanaf.

 

Er zijn eenvoudig toepasbare oefeningen vanuit mindfulness (aandachttraining) die je helpen stil te staan bij je gevoel zonder erover te oordelen. Zo ontstaat ruimte om te ontdekken wat gevoelens betekenen. Misschien staat verdriet voor eenzaamheid en heb je behoefte aan sociaal contact. Voortaan aanschuiven bij een kop koffie na de sportles kan een negatieve spiraal doorbreken. Angst kan het gevolg zijn van een laag zelfbeeld en leiden tot uitstelgedrag. Een coach kan de stok achter de deur zijn, die je uitdaagt om toch stappen te zetten.

Gedurende het coaching traject begeleid ik de client bij het bewegen van hoofd naar hart. Het hoofd dat vindt dat je, liefst ze snel mogelijk, van je angst of somberheid af moet, naar je hart, dat vertelt wat die mentale pijn betekent en wat je eigenlijk echt nodig hebt.

 

Het begint met het maken van verbinding. Dat kan al door je verhaal met iemand te delen. Met iemand die je vertrouwt, maar in het bijzonder ervaringsdeskundigen kunnen je, vanuit ervaring met soortgelijke problematiek, steunen en helpen. Eenmaal in contact zul je ontdekken waar je mentale pijn voor staat en wat je werkelijk nodig hebt.

En die oplossing ligt soms dichterbij dan je denkt.

 

Dit artikel verscheen op 10 oktober 2022 op de opiniepagina van het Brabants Dagblad.

 

Ben jij dagelijks in gevecht met jezelf en voelt het leven als overleven? Ik kan je steunen. Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek. Je verhaal delen is vaak de eerste stap naar een oplossing.

Esther Kuijsten, therapie en coaching

www.estherkuijsten.nl

06-41106116

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.