Omgaan met ongemak

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 14:28

Gemakkelijk wordt het nooit, geloof ik. Omgaan met ongemak en onrust. Niet voor mijzelf en evenmin voor cliënten die ik dagelijks zie.
Ze worstelen met angst, boosheid of verdriet. En zijn vaak vooral druk bezig met het wegdrukken daarvan: wegkijken, afleiding zoeken in werk, extra hard presteren, troost zoeken in eten, alcohol, mobiel.

 

Maar gevoelens zijn als een ringtone, die pas stopt als je opneemt. Ze blijven terugkomen en willen aandacht van ons. Ze willen dat er naar ze geluisterd wordt. Wanneer je gevoel aandacht geeft, ontstaat er weer ruimte om je te richten op dat wat belangrijk voor je is.
Daarom hier in het kort 3 stappen die hierbij kunnen helpen.

 

Signaleer

Ben je ervan bewust dat je vecht tegen nare gevoelens, ongemak of onrust. We zijn vaak bezig om weer rustig te worden in plaats van te kijken naar wat ons zo onrustig maakt.


Focusing

Sta stil en voel wat er is. Zonder oordeel. Zeg tegen jezelf: Het is zoals het is. Zó voel ik me nu. Dit ben ik nu. Je hoeft niets te fixen. Je hoeft nergens vanaf.

 

Zelfzorg

Vraag jezelf af: hoe gaat het nu met mij? Wat heb ik nodig?
Denk aan: steun, je verhaal delen met iemand, rust of ontspanning, even alleen zijn, slaap, voeding, ruimte in je agenda, beweging, buitenlucht etc.

 

Het gaat uiteindelijk om goed voelen in plaats van je goed voelen. Pas dan weet je wat je nodig hebt om jezelf te kunnen zijn.

 

Ben jij dagelijks in gevecht met jezelf en voelt het leven als overleven? Ik kan je steunen. Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek. Je verhaal delen is vaak de eerste stap naar een oplossing.

Esther Kuijsten, therapie en coaching

www.estherkuijsten.nl

06-41106116

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.