Perfectionisme in Coronatijd

Sta je normaal gesproken al erg onder druk? Heb je last van de hoge eisen die je jezelf oplegt? Moeten dingen precies zo gaan als jij gepland hebt? Door Corona vallen vaste structuren weg. Dat kan ervoor zorgen dat angsten en nare gedachten, waar je normaal gesproken goed mee om kan gaan, je nu weer in beslag nemen.

Dingen kunnen niet zo perfect als je wilt. Je werkt thuis en de techniek werkt niet altijd mee. Je mist je vaste werkplek en hebt minder sociale contactmomenten. Dat kan frustrerend zijn of je raakt teleurgesteld in jezelf. Misschien ben je bang om de greep op je dagelijks leven kwijt te raken.

Er is niets mis met jou. Je reageert normaal op abnormale omstandigheden. Probeer te accepteren wat je niet kunt veranderen. Richt je aandacht op wat je wél kunt doen. Ik geef je hier 5 tips die houvast kunnen geven:

 

1. Mag het moeilijk zijn?

Sta jezelf toe deze periode moeilijk te mogen vinden. Als perfectionist ben je een ster in het onderdrukken van lastige gevoelens en gedachten. Maak een begin met het toelaten van jouw angst en verdriet. Als het lukt, deel je gevoel dan met iemand die je vertrouwt. Delen kan enorm opluchten.

 

2. Uit je hoofd

Neem eens wat afstand van je hoofd door bewust je zintuigen te gebruiken. Dat hoofd draait namelijk wel door. Maak een wandeling en kijk naar het moois in de natuur. Of wroet met je blote handen in de aarde. Misschien luister je liever naar muziek of probeer je een nieuw recept uit. Kortom: kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven. Het brengt je in het hier en nu, in contact met je gevoel. Daar kun je ontdekken wat je nodig hebt.

 

3. Waar wil ik mij op richten? 

Je stelt jezelf altijd hoge doelen. In deze tijd is de kans op teleurstelling extra groot.

Misschien is het belangrijker vandaag iets langer met je collega te praten dan dat verslag af te ronden. En is het nu belangrijker om gezond te blijven dan proberen die laatste kilo kwijt te raken. Stel jezelf elke ochtend de vraag: waar wil ik mij vandaag op richten? 

 

4. Positief dagboek

Maak elke dag een lijstje van dingen die goed gaan en waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit voor jezelf doen in de vorm van een dagboek. Een dagelijks ritueel met je huisgenoten is een andere mooie vorm. Tijdens het avondeten deelt ieder om de beurt waar hij of zij vandaag dankbaar voor is. 

 

5. Zet je kwaliteiten in

Als perfectionist ben je gedisciplineerd en gestructureerd. Deze eigenschap kan lastig zijn, maar is op zich positief. Maak dagelijks een dagplanning voor jezelf. Slaap en eet op vaste momenten, zorg voor voldoende beweging en buitenlucht. Onderhoud zo veel mogelijk je sociale contacten. Richt je op de dingen waar je wél invloed op hebt. Dat zijn er meer dan je denkt.

 

Loop je vast in deze tijd en wil je hier hulp bij, dan ben je welkom!

Ik ben bereikbaar op tel.nr 06-41106116 of per mail info@estherkuijsten.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.