Ik kom maar niet vooruit!

Het is een tijd, waarin je soms niet vooruit lijkt te komen. Door maatregelen kan en mag steeds minder. Stappen zetten richting je doel is lastig en kost meer moeite dan ooit. Zeker als perfectionist kun je blijven hangen in voorbereidingen en nadenken over je aanpak. Vaak heb je een vastomlijnd doel voor ogen inclusief een volledig uitgestippelde weg daarnaartoe. Het moet perfect zijn én het liefst in een keer lukken. En, oh ja, je moet het helemaal alleen doen. Niet vreemd dat je onder deze druk vastloopt. Je stelt een start uit, of besluit zelfs  helemaal niets meer te doen. De lat ligt zo hoog, dat je je eigen vooruitgang remt. 

Maar het kan anders, weet ik uit ervaring. Ik geef je een aantal tips, die je hopelijk vooruit helpen.

 

  1. Begin gewoon

Het maakt niet uit wát je doet en hoe je het doet, maar iets is beter dan niets. Zodra je een pen en papier pakt en begint met schrijven, of je wandelschoenen aantrekt en naar buiten loopt, valt een last van je af. Een eerste stap zetten werkt bevrijdend.

 

  1. Het hoeft niet perfect

Sta jezelf toe om imperfecte dingen te maken. Een grove schets, een eerste ‘kladversie’ van een blog, een onscherpe foto. Laatst gebruikte iemand een mooie metafoor. Vergelijk het met een blok klei waar je mee start. Stap voor stap ga je boetseren tot er iets mooiers ontstaat. Een mooi portret, een treffende blog op je website, een scherpe foto. Jezelf toestaan om een eerste slechte stap te zetten zorgt voor ruimte om vooruit te komen.

 

  1. Geniet van de reis

Waarschijnlijk heb je één vaste route bedacht om bij je doel te komen.  Dat plan geeft houvast en beschermt je tegen angst voor fouten of oordelen van anderen. Goed om te weten dat je zo in feite afsluit voor alles wat je onderweg naar je doel tegen kunt komen. Je ontneemt jezelf geweldige momenten en kansen om nieuwe dingen te doen en jezelf te laten verrassen.

Als je voelt dat je iets moet doen dat niet overeenkomt met je plan, vecht dan niet tegen jezelf. Laat je eens verrassen.

Vanmorgen nog, ik nam mezelf voor om dit blog te schrijven. Keurig om 9 uur op mijn kamer, achter mijn laptop. Normaal gesproken zou ik mezelf daar opsluiten en pas naar buiten komen als het blog helemaal af was. Maar de zon scheen zo lekker en ik besloot de bossen in te gaan. Eenmaal aan de wandel ontstonden ideeën en kwamen de zinnen vanzelf. Tevreden en met een glimlach op mijn gezicht liep ik weer naar huis. Ik had heerlijk gewandeld en mijn blog was af. Ik had mijn kamer nog niet gezien.

Geniet van de reis, dan komt je doel vanzelf dichterbij.

 

  1. Wandel

Dat wandelen goed is weten we allemaal. Maar wat blijkt? Door lichamelijk te bewegen worden processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang ook toegankelijker.  Als je wandelt kom je automatisch in de stemming om ‘stappen te zetten’ en ‘vooruit te komen’. Je blik wordt letterlijk en figuurlijk ruimer en gericht op wat voor je ligt.  Daarnaast maken je hersenen dopamine aan. Van wandelen word je blij. Doen dus!

 

  1. Delen

Als perfectionist ben je geneigd alles alleen te doen. Je wil sterk zijn en om hulp vragen is een zwaktebod. Waag de gok en deel met iemand die je vertrouwt dat je niet vooruit lijkt te komen. Praat, communiceer met anderen en deel je gevoelens en gedachten. Grote kans dat de ander dingen herkent en dat kan veel lucht geven. Net zoals geluk groter en mooier wordt als je het deelt, werkt het ook de andere kant op. Delen werkt helend.

 

Loop je vast in deze tijd en wil je hier hulp bij, dan ben je welkom!

Ik ben bereikbaar op tel.nr 06-41106116 of per mail info@estherkuijsten.nl

Esther Kuijsten, therapie en coaching, www.estherkuijsten.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.