Dankbaarheid als buffer in moeilijke tijden

Eerlijk gezegd vond ik oefenen in dankbaarheid altijd wat zweverig en overdreven klinken. Het kon me zelfs irriteren.
'Waar moet ik nou dankbaar voor zijn? Het zit gewoon tegen en ik baal. Er is niks positiefs te melden, snap dat dan!'
Als perfectionist was ik dan volledig op mijzelf, mijn talloze moetens en problemen gericht. Het was nooit goed genoeg. Ik had geen oog voor mooie en fijne dingen om me heen.


Inmiddels heb ik ontdekt dat er elke dag dingen zijn, waar ik dankbaar voor kan zijn. Ik voel me gelukkig, wanneer ik een tekst lees die me raakt. Naar mooie muziek luister. Of vol trots naar mijn zoon kijk, wanneer hij met de pot gel zijn haren in model brengt.

 

Dankbaar zijn lost problemen niet op, maar het maakt ze wel minder zwaar

 

Dit ging niet vanzelf. Ik nam me voor elke dag drie dingen op een lijstje te schrijven, waar ik dankbaar voor ben. Als perfectionist aan discipline geen gebrek. En…wat had ik te verliezen? De eerste dagen begon ik met tegenzin, maar al snel werd het een gewoonte. En inderdaad, dankbaar zijn lost mijn problemen niet op, maar het maakt ze wel minder zwaar. Het maakt me sneller blij en gelukkig met wat ik al heb.

 

Een buffer voor als het tegenzit

 

Juist in deze coronatijd helpt het me enorm. Dingen lopen niet volgens plan en dat frustreert me dan. Alle reden om me somber en moedeloos te voelen. Ik pak mijn lijst(je) met dankbaarheid erbij en probeer deze dingen dan weer te voelen, te zien, te ervaren. Ik zie het als mijn buffer voor als het tegenzit.

 

3 tips op een rij

 

Wat ik kan, kun jij ook. Hier volgen mijn tips:

 

1. Geef jezelf toestemming om dankbaar te zijn. Het wil namelijk niet zeggen dat je jezelf en je worstelingen dan niet serieus neemt. Je neemt ze daardoor juist serieus.

 

2. Begin met een dagboekje en noteer elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent. Er zijn handige apps, die je op een vast tijdstip aan deze opdracht helpen herinneren. De dingen in ons leven die vanzelfsprekend lijken zijn vaak de dingen om dankbaar voor te zijn. Het samenzijn met je kinderen, de zon die schijnt, een frisse douche; de clichés zijn vaak zo ontzettend waar!

 

3. Op momenten dat je het zwaar hebt, pak je het dagboekje erbij. Het opnieuw voelen van de dingen waar je dankbaar voor bent en tegelijkertijd ongelukkig zijn gaat niet samen. Je leert, ook in moeilijke tijden, blij te zijn met wat er is en wie je bent. Dát is op zich al iets om dankbaar voor te zijn.

 

 

Klinkt dit voor jou als een onmogelijke opgave? Voel je je gevangen in je vaste patroon? Ik kan je helpen. Je bent welkom!

Bel mij voor een gratis kennismakingsgesprek op tel nr.06-41106116
Esther Kuijsten, therapie en coaching. www.estherkuijsten.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.