De natuur laat zich niet sturen

Wat een vreselijke beelden op tv deze week! Zuid-Limburg, de provincie waar ik zo van hou, kampt met extreme wateroverlast. Mensen zwemmen letterlijk hun huis uit en de schade is niet te overzien. In België en Duitsland loopt het dodenaantal nog steeds op. Mijn zorgen over Corona en onze geboekte vakantiereis verdwijnen even naar de achtergrond.

 

Het virus heeft ons al eerder pijnlijk duidelijk gemaakt dat de balans tussen mens en natuur lijkt verstoord. We offeren de natuur op voor wonen, werken en mobiliteit. Maar wanneer wij haar geweld aandoen, dan slaat ze genadeloos terug. Wordt ons nu opnieuw die les geleerd en wil de natuur ons iets zeggen?

 

Hoe belangrijk luisteren naar de natuur is, merk ik dagelijks in mijn werk. Nee, ik ben geen boswachter of biologe. Wel coach ik mensen die vastlopen in hun leven, doordat ze ver weg zijn geraakt van hun werkelijke ik, hun natuur. Vanuit de angst niet goed genoeg te zijn, passen ze zich aan, aan wat de omgeving van hun wil. Ze zeggen ‘ja’, waar ze ‘nee’ willen, gaan door bij vermoeidheid of lachen bij verdriet. Ze offeren hun ware ik op, in ruil voor erkenning en waardering in de buitenwereld.

 

Net als in de natuur geldt ook hier dat je een gevecht tegen je ware ik, je gevoelens, nooit wint. Vermoeidheid, stress, angst en verdriet liggen op de loer, wanneer je consequent voorbij gaat aan dat wat je het liefste wil. Gevoelens zullen vroeg of laat om aandacht schreeuwen. Ze willen dat er naar hun geluisterd wordt.

 

Of we vanaf nu beter naar de natuur gaan luisteren, blijft vooralsnog een vraag.

Gelukkig zie ik dat herstel van het contact met jezelf mogelijk is. Ik motiveer cliënten om stap voor stap dát te doen wat ze het liefst willen, in plaats van dat wat hoort. Door ervaring leren ze dat afkeuring uitblijft en hun vertrouwen groeit  Lichamelijke en psychische klachten nemen af en er ontstaat weer rust in hun hoofd.

Minder sturen en meer je eigen plan trekken. Leven, dicht bij je natuur.

 

Ben jij dagelijks in gevecht met jezelf? Ik kan je steunen. Bel gerust voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. www.estherkuijsten.nl, tel 06-41106116

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.