Ben jezelf in een vrij Nederland

Deze week staat in het teken van de bevrijding van Nederland. We vieren dat we in vrijheid leven. Maar wat betekent dat? Vrijheid is vrij zijn van onderdrukking en zélf mogen bepalen hoe je je leven leidt.

Toch zie ik in mijn werk mensen die, ondanks dat we in vrijheid leven, het gevoel van vrijheid niet kennen. Ze gaan gebukt onder de hoge eisen en talloze ‘moetens’ die ze zichzelf opleggen. Ze onderdrukken wie ze écht zijn, uit angst niet goed genoeg te zijn. Ze hebben last van perfectionisme.

 

Als perfectionist start je elke dag met een 1-0 achterstand. ‘Het is een wedstrijd die je nooit winnen kan.’ Zo schrijft ook Chantal van der Leest in het BD van 24 april over haar boek met 13 tips tegen perfectionisme. Als psychologe en coach geef ik graag mijn kijk op dit hardnekkig patroon en een andere manier om er los van te komen.

 

Kritiek en afwijzing


Perfectionisme kent een zogenaamde glijdende schaal. Wanneer je wat perfectionistisch bent, handel je vanuit een verlangen naar een mooi resultaat. Je bent gedreven en haalt voldoening uit je werk. Niets mis mee. Dat wordt een ander verhaal, wanneer je last hebt van perfectionisme. Je ervaart het leven als ingewikkeld, vol moetens en stress. Vanuit de angst dat je niet goed bent, zoals je bent, ben je continu op zoek naar de bevestiging en goedkeuring van de ander. Je bent niet gericht op het behalen van mooie resultaten, maar probeert met alle macht kritiek en afwijzing te voorkomen. Een mission impossible, want deze wedstrijd kun je nooit winnen. Het is immers nooit goed genoeg. Somberheid, angst, burn-out, maar ook allerlei verslavingen kunnen het gevolg zijn.

 

Een somber beeld, maar er is goed nieuws: je kunt loskomen van dit hardnekkige patroon. Mensen ervaren meer rust en vrijheid, wanneer ze vanuit een andere invalshoek worden begeleid. Er is niets mis met jou, wanneer je vastloopt door je perfectionisme. In onze maatschappij ligt de lat aardig hoog. Alles moet steeds beter en sneller. Dat maakt je bang om fouten te maken, bang voor afwijzing en verlies van controle. Berichten op social media versterken dit nog eens. Logisch dat je hierin vastloopt. Je bent dus niet gek.

 

Stop met vechten


Vechten tegen het monster werkt niet. Als perfectionist moet je al zo veel van jezelf. En dan moet je ook nog van je perfectionisme af. Nog een ‘moeten’ erbij. Stop dus maar met vechten. Je hoeft niets af te leren. Je bent goed zoals je bent, ook mét dat monster in je hoofd. En je zult merken: zodra je ergens niet meer vanaf hoeft, ontstaat er ruimte. Je krijgt een keuze. De vrijheid om te doen wat je eigenlijk het liefste wil. Je merkt dat de wereld niet vergaat en zo bouw je aan vertrouwen. Je komt losser van je monster en dichter bij jezelf. Je voelt de vrijheid om in een vrij Nederland jezelf te kunnen zijn.

 

Dit artikel verscheen op 4 mei 2021 op de opiniepagina van het Brabants Dagblad

 

Ben jij dagelijks in gevecht met jezelf en voelt het leven als overleven? Ik kan je steunen. Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek. Je verhaal met iemand delen, is vaak de eerste stap naar een oplossing.

Esther Kuijsten, therapie en coaching. 

www.estherkuijsten.nl

tel. 06-41106116

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.